четвртак, 1. децембар 2011.

Pozitivni zenski likovi u narodnim epskim pesmama

Pozitivni zenski likovi u narodnim epskim pesmama

Kroz narodne epske pesme upoznali smo mnoge zenske likove koji su svojim osobinamai delima bacili u senku predrasude o zenama.

Citajuci pesmu ,, Dioba Jaksica’’ zainteresovao me je lik jedene plemenite, mudre zene po imenu Andjelija. Za nju je porodica svetinja u sve bi ucinila da je sacuva, sto je kroz svoja dela I pokazala. Mnoge zene bi jednostavno ucinile naredbu svoga muza ali ona je tu pokazala svoju domisljatost I mudrost. Posto je pesma nastala u vreme kada zene nisu bile ravnopravne, mene je njen lik pozitivno iznenadio I na taj nacin stavio zenu na mesto koje joj I pripada. Vidim je kao zenu iz senke koja resava situaciju na najbolji nacin I dovodi ovu pricu do srecnog kraja.

Lik koji me je takodje pozitivno iznenadio I podstrekao na razmisljanje o zenama tog perioda jeste Andjelka iz pesme ,,Ropstvo Jankovic Stojana’’ . Ona je bila odana muzu skoro punih deset godina dok je on bio u ropstvu. Mudrost je pokazala prepoznavsi skrivenu poruku pesme koju joj je Stojan uputio. Svoju dobrotu otkriva brinuvsi o Stojanovoj majci svih godina cekanja. Mislim da bi svaka druga zena brzo nasla resenje I preudala se ali Andjelija je imala dovoljno strpljenja I ljubavi.

Za zene obicno kruze price kao sto su ,, lepa a glupa’’ ali ovi likovi ali su ovi likovi kao I mnogi drugi dokazali suprotno.

15 коментара:

  1. Ovo ti nastavnica odmah provali da si našo na netu..

    ОдговориИзбриши
  2. Moze sastav o Jelici iz pesme ,,Smrt vojvode prijezde.

    ОдговориИзбриши
  3. Lik se ne zove Andjelka nego Jela...ali sve ostalo je ok

    ОдговориИзбриши
  4. Lik se ne zove Andjelka nego Jela...ali sve ostalo je ok

    ОдговориИзбриши
  5. Da li može sastav Ženski likovi iz narodnih peszma kosovskog ciklusa. Kosovka devojka, Majka Jugovića i Carica Milica.

    ОдговориИзбриши
  6. Može li opis lika mlade Gojkovice iz Zidanje Skadra?

    ОдговориИзбриши