среда, 28. децембар 2011.

Lik Aleka

U ceznji za lepsim i boljim svetom romanticari su bezali iz sadasnjosti u proslost, u cudesni svet maste i snova. Bezeci iz spoljnog po njima sve vise zagadjenog sveta stvaraju odredjenje gorde usamljenike koji predstavljaju nista drugo nego njih same.
U svojoj poem i ,, Cigan`` Puskin slika mladog I gordog buntovnika bajronovskog tipa, koji zgadjen drustvom I njegovim laznim moralom luta stepom. Aleko reaguje veoma burno na pustos I prazninu svoga zivota. Zeleci da svoj mladalacki duh ispuni slobodom, napusta svoje probleme I bliznje zarad svojih interesa. Lutajuci po stepi susrece jednu zajednicu cigana koji zive I opstaju po drugim zakonima. U tom plemenu on nalazi smisao zivota koju je uprabo I zeleo: ljubav I slobodu. Ocaran lepotom Zemfire on se zaljubljuje na prvi pogled. Medjutim sve sto je lepo kratko traje. Ljubav ga uvodi u ciganski svet gde pronalazi svoj ideal slobode, ali sve dok sama sloboda opredeljenja ne preti da ugrozi njegovu licnu srecu. Sam lik Aleka je pun castoljublja, ljubomore, gordosti. Shvatanje gradjanskog drustva od koga je pobegao gura ga u sopstveni poraz. Ljubomora ga tera da prekrsi najvecju bozju zapovest: ,, Ne ubij``. Ali ponesen najvecim demonom ljudskoga tela, osvetom i ljubomorom, sam njegov strah ga navodi da pocini zlocin. Kao vrhunac skrhan bolom sto je ucinio zlocin ubivsi dvoje ljubavnika njegov duh klone i on izvrsava samoubistvo, tiho kako je i ziveo. Alekova zelja za slobodom odvela ga je predaleko cak I do same smrti, sto ga je ucinilo jednim od najznacajnijih likova romantizma.
Glavni junak ove poeme je pokazao da onaj ko je ziveo u gradu osetio njegov sjaj I stekao odredjene navike nikad nece moci potpuno da se preda slobodi u prirodi.



Svako korišćenje materijala sa ovog bloga u ne školske svrhe, smatraće se piraterijom i ugrožavanjem autorskih prava, koje za sobom mogu povuci krivično pravnu odgovornost.

4 коментара: