четвртак, 14. фебруар 2013.

Zgarišta i pustoši sela u ‚‚Jami`` i ,,Otkriću``






Balkan je oduvek bio bure baruta, kome je bila dovoljna i najmanja varnica da eksplodira. Pred naletima strašnih osvajača, počev od Rimljana, Turaka, Austrougara preko Nemaca, Italijana, ustaša pa i četnika ostala bi samo pustoš i strahota.

Stradanja srpskog naroda su zabeležena u mnogobrojnim delima, kako buduća pokoljenja ne bi zaboravila genocid i nepravdu nanetu njihovim precima. Nažalost nisu malobrojni primeri gde je okupator zatvarao meštane celog sela u njihove svetinje i palio ih. Iza ovakvih nemilih događaja ostajala bi dogorena zgarišta, a miris izgorelih leševa širio bi se okolinom. Fabrike smrti, ozloglašeni logori nicali su širom Srbije. Jedan od najsurovijih bio je Jasenovac gde su ljudi različite etničke pripadnosti bili ubijani na najsurovije načine. Jednom prilikom su Nemci meštane celog sela vezali žicom za uši, kako ne bi pokušavali da pobegnu i naterali ih da iskopaju jamu ne znajući da će im to biti grob. Onda su ih udarali otpozadi olovnim kundacima, a spreda dočekivali bajonetima. Na tako nedoklane i isprebijane žrtve sipan je živi kreč i bačena bomba. Ali sve to nije bilo dovoljno da se Srbin ubije, jedan je ipak preživeo.

Jer, kao kaže Staljin svo oružje ovog sveta i sva vojska da grune odjednom na Srbe ne bi bilo dovoljno da se Srbin uništi.



Svako korišćenje materijala sa ovog bloga u ne školske svrhe, smatraće se piraterijom i ugrožavanjem autorskih prava, koje za sobom mogu povuci krivično pravnu odgovornost.

Нема коментара:

Постави коментар