субота, 4. фебруар 2012.

Like Natalije u ,,Tihom Donu”




Mihail Solohov je gotovo sav svoj zivot proveo na Donu, ziveci sa kozacima i to predstavlja okvir njegovog knjizevnog stvaralastva. I radnja romana ,,Tihi Don” odvija se na Donu a obuhvata veoma vazno razdoblje ruske istorije od Prvog svetskog rata preko Februarske revolucije, Oktobarske revolucije,Gradjanskog rata. U tom periodu se ruske stare norme i zivota uopste, nastupa novo doba za ruski narod.
Centralna licnost ovog romana je Grigorije Melehov koji je predstavljen kao vojnik-kozar,seljak,muz i ljubavnik.ne mogavsi da obuzda svoje mladalacke strasti ulazi u ljubavnu vezu sa udatom zenom ,njegov otac zeleci da skine sramotu sa porodicnog imena odlucuje da ga ozeni sa Natalijom. Ona je poticala iz imucne, poznate kuce. Mlada, skromna, cista i pre svega dobra devojka zaljubljuje se u Grigorija uprkos protivljenju njenog oca koji je dobro poznavao Grigorijevu narav. Nataliju odlikuje cednost i priroda stvorena za majcinstvo i porodicni zivot. Ali stvarnost je bila jako surova prema njoj. U kuci Melehovih svi je obozavaju sem Grigorija. On nije mogao da zaboravi veliku ljubav koju oseca prema drugoj zeni i ne krije to. Nakon nekog vremena napusta Nataliju i pocinje zajednicki zivot sa Aksinjom. Natalija se razocarana vraca kod svojih. Bila je cesto izlozena uvredama i ismevanju od strane ljudi u selu, zbog toga sto je muz napustio. Ne mogavsi da trpi tolika ponizenja i bol pokusava da se ubije. Ostaje ziva i pored ogromne nesrece koja ju je zadesila u domu Melehovih odlucuje da se vrati kod njih u nadi da ce Grigorije shvatiti svoju gresku. Njena ljubav i posvecenost porodici navode je da bez imalo stida ode kod Aksinje i moli je da joj vrati muza. Na odsustvu iz vojske Grigorije jer je prevaren odlucuje da se vrati svojoj porodici Natalija mu radja blizance ali ni to nije moglo da ga odrzi pri domu vec ponovo odlazi Aksinji. Po drugi put Grigorije pored dobre i predane supruge bira raspusnicki zivot svoje ljubavnice.natalija skrhana bolom ne zeli da rodi jos jedno dete Grigoriju vec odlucuje da prekine trudnocu i ubijajuci to dete ubija i ljubav prema muzu. Zajedno sa jos nerodjenim detetom u smrt odlazi i ona sama. Pokusaj samoubistva, gubitak najblizih, neodredjen polozaj u braku cine da zivot ove mlade zene bude ispunjen nesrecom i stradanjem. Natalija je olicenje vrline,dobrote, hriscanske predanosti muzu i nacelu porodice uopste. Oan je nosilac ideala kozacke patrijarhalne zenstvenosti.
Vecini junaka u Tihom Donu smrt predstavlja svedocanstvo njihovog zivota. Natalija je izuzetak ali ne u potpunosti. Za zivota je bila olicenje vrlina hriscanstva, ali sve to pada u vodu kada odlucuje da ubije dete u sebi i biva mucenickom smrcu. U vreme strmoglavog kraha ni ona nije vise mogla ostati cestita.

Нема коментара:

Постави коментар